λαγανα ταραμοσαλατα και ταραμοκεφτεδες.!! τολμηστε το !!

ειναι πανευκολα και τα δυο.. τοσο που ολο το βραδυ απορω γιατι τα αγοραζουμε... :)



ταραμοσαλατα

200 γρ. ταραμά
600 γρ. πατάτα (βρασμένη)
2 Φλ. λάδι
1 Φλ. λεμόνι
2 κρεμμύδια
Εκτέλεση συνταγής - μαγείρεμα: 
Πολτοποιείτε τον ταραμά, τις πατάτες και το κρεμμύδι.
Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο.
Προσθέτετε εναλλακτικά λίγο-λίγο λάδι και λεμόνι.
Γαρνίρετε με ελιές και με καρδιά μαρουλιού ή με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

στην πραγματικοτητα δεν υπαρχουν αναλογιες στην ταραμοσαλατα..
μονο δυνατρο χερι για ανακατεμα και συχνες δοκιμες μεχρι να γινει οπως τη θελετε!!!
λαγανα


  • Ένα φακελάκι μαγιά στιγμής σε σκόνη (η συνταγή έλεγε δύο κουταλιές, εγώ το ήθελα όμως αφράτο...)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 325 ml νερό (όχι κρύο)
  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρού σίτου
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι
  • άλειμμα αυγού με ένα αυγό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή και τα δύο.




  1. Βάλτε μαγιά και ζάχαρη σε 125 ml νερό σε ένα μπωλ. Αφήστε για 5 λεπτά και μετά ανακατέψτε για να διαλυθεί η μαγιά
  2. Ανακατέψτε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε ένα πηγαδάκι στο κέντρο και ρίξτε εκεί το μίγμα της μαγιάς με το νερό και το λάδι.
  3. Ανακατέψτε με το αλεύρι και προσθέστε το υπόλοιπο νερό για να γίνει σφιχτή αλλά μαλακή ζύμη.
  4. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώστε για 15΄, μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική, ελαφριά και μαλακή.
  5. Βάλτε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο πορσελάνινο ή γυάλινο μπωλ, σκεπάστε το με καθαρή πετσέτα και βάλτε το κάπου μακριά από ρεύματα για 1 1/2 ώρα, μέχρι να γίνει διπλάσια.
  6. Πατήστε με τη γροθιά σας στο κέντρο να φύγει ο αέρας και αφήστε το ζυμάρι 10΄ να ξεκουραστεί. Με τον πλάστη κάντε δύο κυκλικά ψωμιά διαμέτρου περ. 25 εκ. και πάχους 1/2 εκ. Καλύψτε πάλι με πετσέτα και αφήστε το 20΄.
  7. Με την ανάποδη του μαχαιριού χαράξτε γραμμές σταυρωτά (φωτογραφία) και αλείψτε τα με το άλειμμα του αυγού.
  8. Σκορπίστε το σουσάμι ή/και τον παπαρουνόσπορο επάνω στα ψωμιά και ψήστε τα σε λαδωμένο ταψί σε πρποθερμασμένο φούρνο για 15 περίπου ολεπτά στους 220 βαθμούς.
  9. Αμέσως μόλις τα βγάλετε τυλίξτε τα με πετσέτα για να μην ξεραθεί η κρούστα.





ΤΑΡΑΜΟΚΑΦΤΕΔΕΣ

αν περισσεψει η ταραμοσαλατα και δεν ξερετε τι να την κανετε ... να μια ωραια λυση!!
γρηγορη ευκολη και πεντανοστιμη!!
προσθεστε αλευρι τοσο οσο χρειαζεται μεχρι να πλαθεται ττο μιγμα
κανετε κεφτεδακια , τα αλευρονετε και τα τηγανιζετε μεχρι να ροδισουν
ετοιμοι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: